İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ana Sayfa

İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

İstediğiniz işe girebilmenin ilk adımı başvuru sürecinde nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmenizdir. Biraz araştırma, ince ayarlanmış bir yazı ve proaktif iletişim ile iş görüşmesi için aranabilirsiniz.

"İlk adımı atın"

1 – Ne tür bir iş istediğinize karar verin

İş başvurusu sürecini kolaylaştırmak için işle ilgili ne tür ihtiyaçlarınızın ve arzularınızın olduğunu belirlemeniz gerekir. Birkaç şeyi göz önünde bulundurarak seçeneklerinizi daraltabilirsiniz:

Meslek sahasını göz önünde bulundurun. İster başka bir alana geçiş yapmak isteyin ister yanal alana kaymak isteyin sizin için hem ödüllendirici hem de kamçılayıcı bir iş bulmanız önemlidir. Ne yapmak istemediğinizi bilmeniz ne yapmak istediğinizi bilmeniz kadar önemlidir.

Belirli bir pozisyon için gerekli olan becerileri hesaba katın. Becerilerinizden iyi bir şekilde faydalanabileceğinizi ve becerilerinizin kabul edileceğini düşünmeniz yapacağınız işten keyif alacağınızın göstergesidir. Hangi becerilerinizin faydalı olabileceğine ve bu becerileri nasıl geliştirebileceğinize ilişkin bir fikrinizin olması kendiniz için en doğru işe karar vermenin anahtarıdır.

Maaş ve ek ödemeleri hesaba katın. Alt sınırınızla ilgili dürüst ve gerçekçi olun. Sağlık sigortasına ve belirli bir gelir miktarına ihtiyacınız varsa bütün bu gereklilikleri karşılayacak işlere odaklanmanız daha mantıklı olacaktır.

2 – Araştırmanızı yapın

Özgeçmişler ve ön yazılar göndermeye başlamadan önce başvurmayı düşündüğünüz şirketleri araştırın.

Misyon bildirisini okuyarak şirketin kişiliğini ve değerlerini anlamaya çalışın. Bu bilgi ön yazınızı yazarken ve mülakattayken faydalı olacaktır.

Şirketin sunduğu yeni ürünleri veya hizmetleri öğrenin. Bu bilgi genellikle şirketin “haberler” bölümünde yer alır. Bu bölümde şirketin katıldığı toplumsal faaliyetlerle ilgili bilgiler de yer alabilir.

İş fırsatları hakkında bilgi almak için şirketin internet sitesinin insan kaynakları bölümüne bakın. Diğer departmanlar veya şehirlerle ilgili daha fazla seçenek bulabilirsiniz.

3 – Özgeçmiş yazın

İş için geleneksel özgeçmişe gerek olmasa bile güncel bir özgeçmişinizin olmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Özgeçmiş sadece eğitiminizi ve çalışma deneyimlerinizi ana hatlarıyla göstermez aynı zamanda çalıştığınız spesifik projeleri veya kazandığınız ödülleri vurgulamanıza da yardımcı olur.

Güncel iletişim bilgilerinizde adınız ve soyadınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz ve ev adresiniz yer almalıdır.

Eğitim durumunuz. Gittiğiniz okulların isimlerini, zaman aralıklarını ve aldığınız dereceleri veya sertifikaları yazın. İsterseniz müfredat programını da ekleyebilirsiniz.

Son birkaç yıllık iş deneyimleriniz. Resmi olmayan kurala göre bir özgeçmiş sayfasında on senelik iş deneyimi olmalıdır. İşler arasındaki uzun boşluklar veya kısa sürede çok iş değişikliği görüşme esnasında sorulacaktır. Zaman aralıklarını, şirket ismini, unvanınızı ve kısaca neler yaptığınızı eklediğinizden emin olun.

İlişkili becerileriniz. Yıllar boyunca edindiğiniz becerileri yazmak için iyi bir fırsattır. Ofis ekipmanlarının kullanımına ilişkin bilgi, bilgisayar işletim sistemlerine aşinalık, yazılım programları (Microsoft Office Suite veya Adobe Creative Suite gibi ), yazma hızı, veri tabanı deneyimi ve özgeçmişiniz de yer alması gereken alakalı diğer bilgiler.

4 – Başvuru süreci hakkında bilgi almak için ilgili kişi ile temas kurun

İnsan kaynakları müdürünü arayabilirsiniz. Açık iş pozisyonları varsa başvuru belgelerini doldurmanız için sizi davet edebilirler veya özgeçmişinizi ve ön yazınızı posta veya e-posta ile göndermenizi isteyebilirler. Bu kişiyle yapabileceğiniz diğer konuşmalar için kişinin ismini not ettiğinizden emin olun.

5 – Eğer gerekliyse ön yazı yazın

Hem şirkete hem de işe özgü olduğundan emin olun. Eğer mümkünse ön yazıyı bağlantı kurulacak kişiye gönderin. Bunu yapmanız araştırma yapmak için zaman harcadığınızı ve önünüze gelen her işverene e-posta göndermediğinizi gösterir. Ön yazınızda aşağıdaki konulardan bahsedebilirsiniz:

Şirketin kişiliğinin ve misyonunun kendi değerlerinizle nasıl bağlantılı olduğu

Deneyimlerinizin pozisyon ve şirket için ne kadar değerli olduğu

Bu pozisyonda çalışarak ne kazanmayı ümit ettiğiniz

Bu pozisyona aktaracağınız eşsiz yeteneklerinizin neler olduğu

Bu pozisyonla alakalı özellikle ilginizi çeken şeyler neler

6 – İkinci ( veya üçüncü ) kişilerin fikirlerini alın

Özgeçmişinizdeki ve ön yazınızdaki yazım hatalarını gözden geçirmeleri için aile üyelerinizden veya arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Dikkatinizden kaçan şeyleri fark edebilirler.

Eğer mümkünse başvuru yaptığınız alanda çalışan birinden tavsiye alın. İnsan kaynakları departmanında çalışan kişilerle konuşmanız da oldukça faydalı olacaktır çünkü işverenlerin aradığı niteliklere ve özelliklere aşinadırlar.

7 – Referanslarınızı ekleyin

Bütün referanslarınızı yazmasanız bile profesyonel referanslar olabilecek kişileri eklemenizde fayda vardır.

En az üç tane referansın olması tavsiye edilir. Bu referanslardan en az iki tanesi birlikte çalıştığınız ve iş performansınız hakkında bilgi verebilecek insanlar olmalıdır.

Referansların e-posta adreslerinin, adreslerinin, telefon numaralarının, şu anki pozisyonlarının ve çalıştıkları şirketler dahil bilgilerinin güncel olduğundan emin olun.

8 – Başvuru

Özgeçmişinizi ve ön yazınızı dikkatli bir şekilde hazırladıktan sonra sıra başvuru sürecine geldi. Genellikle üç şekilde başvuru yapılır:

Şahsen: başvuru için gerekli olan bütün malzemeleri işverenin işyerine götürün. Gitmeden önce aramanızı tavsiye ederiz. Gittiğiniz zaman insan kaynakları müdürü ile görüşmek istediğinizi söyleyin ve başvuru için gerekli olan şeyleri elden vermeye çalışın. Profesyonel bir şekilde giyinmenizi ve kendinizi iyi bir şekilde takdim etmenizi tavsiye ederiz.

Online: online başvurular çeşitlidir. Bazıları ön yazınızı ve özgeçmişinizi PDF formatında ister. Bazı şirketler gerekli belgelerin insan kaynakları departmanına e-posta ile ulaştırılmasını ister. Talimatları takip etmeniz önemlidir. Sizden özgeçmişinizi e-postanın gövdesinde göndermenizi istedilerse, ek olarak göndermeyin.

Posta ile: posta ile göndermeniz istendiyse insan kaynaklarını müdürünün adını yazdığınızdan emin olun.

9 – Takipte kalın

Başvuru durumunuzu kontrol etmeniz pozisyonla ilgilendiğinizi gösterir ve başvuru malzemelerinizin doğru insana gitmesini garanti altına alır. Hemen aramak ısrarcı ve itici görünmenize neden olur. Şu önerileri takip edin:

İş ilanının son başvuru tarihine dikkat edin. Online olarak yayınlanan iş ilanlarının birçoğunun bitiş günü vardır. İlgili kişiyi bugünden önce aramanız çaresiz ve umutsuz görünmenize neden olur.

Tarih yoksa başvuru teklifinden bir hafta sonra temas kurmak en iyisidir.

İnsan kaynakları sorumlusu veya müdürünü aradığınızda veya e-posta gönderdiğinizde iletişiminizin samimi olmasına özen gösterin. “Hala benimle iletişime geçmediniz” gibi talepkar cümlelerden uzak durun. Bunun yerine “Herhangi bir karar verdiniz mi?” veya “İşe alma süreciyle ilgili biraz daha bilgi verir misiniz?” gibi sorular sorun. Herhangi bir şey söylemezlerse kibar bir biçimde proaktif olmak için bir hafta içinde tekrar aramanızda bir sorun olup olmadığını sorun.

 

İş teklifi almak

İstediğiniz işe başvurmak sadece ilk adımdır. Biraz planlama, önsezi ve biraz da pratikle bu süreci kolaylaştırabilirsiniz.

1 – Online mevcudiyetinizin düzgün olduğundan emin olun

İşverenler ve insan kaynakları uzmanları araştırma yapmak için interneti kullanırlar ve herhangi bir negatiflik görürlerse şansınızı kaybedebilirsiniz.

2 – İş görüşmesine giderken istediğiniz işe uygun giyindiğinizden emin olun

Kendinizi iyi ve güvende hissettiğiniz kıyafetler giymeniz karşı tarafı da etkiler.

3 – Hızlı olun

Trafik veya toplu taşımacılıkla alakalı sorunlar yaşamamak için görüşme zamanından 10-15dakika önce görüşme yerine gidin. Bu size kendinizi hazırlamanız ve yanınızda getirdiğiniz notlara göz atmanız için zaman kazandırır.

4 – İş görüşmesi sırasında ilginizi ve coşkunuzu gösterin

Pozitif olmanız ve iş hakkında bilgili bir şekilde konuşmanız araştırma yaptığınızı gösterir ve bu sayede iyi puan alırsınız.

5 – Görüşme yapacağınız kişiye notlarınızı yanınıza alıp alamayacağınızı sorun

Not defteriniz başarılarınızın yer aldığı ve becerilerinizi gösteren ilgi çekici hikayelerin yer aldığı bir kopya kağıdı görevi görmelidir.

6 – Görgü kurallarına uygun davranın

Görüştüğünüz kişiye mülakat sonrası bir teşekkür kartı göndermeniz büyük bir etki bırakmanızı sağlayacaktır. Notun anlamlı olmasına dikkat edin.

 

İpuçları

İş başvurusu yaparken dürüstlük her zaman en iyi politikadır.

Zaman ayırdıkları ve saygı gösterdikleri için işverene her zaman teşekkür edin.

Reddedildiyseniz, görüşmeyi yaptığınız kişiye teşekkür etmeden önce benzer başka iş pozisyonları olup olmadığını sorun.

İş görüşmesine girdikten sonra teşekkür mektubu gönderin.